Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Disznótor a falusi disznóvágás koronája

Disznóvágás részben egy a régi időket felelevenítő közösségi élmény és egyben kora reggeltől késő délutánig tartó kemény munka mindazoknak, akik részesei akarnak lenni ennek a hagyományokkal rendelkező eseménynek.  De mégis a disznóőlést követő disznótor egy igazi gasztronómiai élményt adó hagyomány, ahol az együtt töltött idő, a közösen elvégzett munka utáni közös étkezés közösségformáló erővel bír.

 

Disznótor a KultPincében 

Disznóölés és az azt követő disznótor teszi teljessé a napot

Disznótor során az asztalra tett frissen készült disznótoros ételek és a hozzá kínált jó borok biztosítják  a mértékadó hangulatot. A tor nálunk hagyományosan orjalevessel kezdődik, majd sült kolbásszal , májas és véres hurkával, pecsenyehússal, igény esetén toros káposztával folytatódik. Ehhez még kívánság szerinti desszert társul.

 

Disznótor a KultPincében Disznótor a KultPincében Disznótor a KultPincében

 

Egy valamiben nem folytatódik a hagyomány, a disznótoros vacsora alatt ma már nem járnak a kántálók, amelyre általában fiúk vállalkoztak. Többen összeverődtek és a disznótoros ház ablaka előtt rákezdték a kántálást. Ha kaptak egy kis kóstolót akkor dicsérték és áldották a gazdát, ha nem akkor bosszantó mondóka kíséretében elfutottak.

Megdöglött-e az a disznó, akit megöltek?
Maradt-e a hurkájából, adjanak egyet!
Mer holnap péntek lesz,
a maradék nem jó lesz.
Fülét, farkát a papoknak,
Hurkáját a diákoknak,
adjanak egyet!
          (Gönyey 1938: 227)
 
Orosházán a következő kántáló versikével kérték a bebocsátást:
 
Eljöttem én kántálni
Nem szabad engem bántani.
Én fogtam meg fülit, farkát,
Adjanak egy darab hurkát!
          (Beck 1974a: 102)
 
A  régmúlt disznótorok hangulatát idéző kántálást már nem tudunk biztosítani, de régen a disznótor elmaradhatatlan eleme volt a vacsora utáni nótázás éneklés. Ezt általában a ház gazdája kezdeményezte. Amennyiben igény mutatkozik, élőzenével támogatni tudjuk, hogy a disznótor ezen régi elmaradhatatlan eleme újraéledjen.