Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Írások, történetek

    

írások, történetek

Az Megyeri-Hanti Pince Mondandó Cserszegi fűszeres és a Csevej Kékfrankos bora, valamint a Strázsahegyi Borház Irsai Olivér gyöngyöző és a Kékfrankos rozé bora nyitotta a sort. Rövidesen a többi monori pince borai is meg fognak jelenni a Bor Mámor Borkereskedés választékában. Kezdődhet a borkóstolás, vajon milyenek lettek a 2020-as évjáratú monori borok.

 

2020-as évjáratú monori borok a Bor Mámor Borkereskedés borválasztékában

Már évek óta több etetőből etetjük ezen a helyen a madarakat, fontos, hogy ha elkezdtük az etetést, akkor nem szabad abbahagyni, mert a könnyű táplálék forrás megvonása hidegebb éjszakákon a madarak pusztulásához vezethet. Az etetést általában az időjárás függvényében októbertől április közepéig, végéig folytatjuk.

 

Madarak reggelije a hegyen

 

A létrehozás célja volt, hogy egy szabad és egyben izgalmas lehetőséget biztosítsunk a pincefalunkba látogatók számára, hogy megismerhessék annak értékeit és szépségét. A Monori CsámBORgó egy szabadtéri kincsvadászaton keresztül vezeti végig, játékonként más-más útvonalon a 4-8 fős barátokból, családtagokból, kollégákból álló játszani, kalandozni, a pincefalut megismerni vágyó vendégeinket.

Szabadtéri kincskeresés, kalandozás a pincefaluban

Van a hegyen egy mondásunk, miszerint "Jó itt pincetulajdonosnak lenni", ezt most többszörösen igaz. Járvány idején lehetőséget teremt egy kicsit változatosabb életvitelre, főleg ha van egy kis szőlőterület is. Általában minden présházban van valamilyen fűtési lehetőség, így be lehet gyújtani, készülhet egy kis forralt bor, tea, hogy munka közben, munka után, vagy egy kis kirándulás végén lehessen egy kicsit melegedni, iszogatni, és ha van mit, egyet falatozni is. Az alábbi képek is egy ilyen séta közben készültek. Jó nézegetést!

 

KultPince decemberben KultPince decemberben

A Badacsony névre keresztelt sorozat egyik jellegzetes fajtája, melyet 1951-ben Pécsett Király Ferenc nemesített az ezerjó és bouvier keresztezésével. Allami elismerésére csak 1994-ben került sor. Hivatalos elfogadásért, életben tartásáért, egyedülálló értékeinek megőrzéséért és kiemeléséért Szeremley Huba tett jelentős lépéseket.

 

Zeus hazai keresztezésű szőlőfajta Zeus hazai keresztezésű szőlőfajta

 

Karaffa Gyula: Ősz…

Földre lehullott a sárga levél
és nincs ereje már a Napnak,
a tököt megcsípte immáron a dér,
a naspolya is összeszottyadt,
a szőlő leszedve, kihalt a hegy,
kiforrt a must, csendes a pince,
a gazda is nyugodtan pihenni megy,
belekóstolt már a telt üvegbe.
Köd száll a tájra, az ég halovány,
csak egy varjú károg a réten.
Jókedvem is olyan messzire száll,
mint a madár hangja az égben.

 

Ősz a Strázsahegyen Ősz a Strázsahegyen

A szaglás nem csupán az állatoknak létfontosságú. - az ember számára is alapvető élettani működés. Szaglás hiányában nem tudjuk felismerni a veszélyes, például romlott, ételeket, nem veszünk idejében észre egyes vészhelyzeteket, netán egy kezdődő tűz füstjét – írja a szakirodalom. Arról bezzeg egy szót sem ejt, micsoda gyönyörűségekről maradnánk le, ha nem érezhetnénk, mondjuk, pecsenyeillatot. Vagy a sülő kolbász illatát, ami – bár ezt a csokoládéval szokták együtt emlegetni – tapasztalt hozzáértők szerint képes legalább annyi örömszerző endorfin felszabadítására, mint a legfinomabb belga praliné.

 

Disznótoros pecsenye

 

Azért szép ez a látkép még így késő ősszel is, csak egy valami hiányzik a képről, a vendégeink. Most van idő visszagondolni a hangulatos rendezvényeinkre, a KultMozira, Szurok Gabi finom és házias ételeire. De nem kesergünk, ahogy azt tavasszal is tettük, készülünk az újrakezdésre. Addig is főzünk elvitelre, ajánljuk hozzá borainkat.

 

Kultpince késő ősszel

Az elnevezés egybeírt szókapcsolata tökéletesen kifejezi mindkét fogalom egyenrangúságának, illetve összetartozása hangsúlyozásának szándékát. Ez az intézmény a Strázsa Pincefaluja fejlődésének jelképévé, ősi kultúránk és korszerű szórakozási lehetőségeink összekapcsolhatóságának pozitív példájává vált; nem csupán Monoron, hanem egyre szélesebb körben is. Ennek kialakításában meghatározó szerepe van vezetőségének, Bakos Boglárka ügyvezetőnek pedig mindennapi működtetésében. Vele beszélgettünk minderről.

 

KultPince KultPince vezérkara KultPince