Írások, történetek
Már több mint 10 éve indítottuk a KultMozit, mi azt gonduljuk, hogy elsők voltunk akik a összekapcsolták a borpincét, a borkóstolót, a gasztronómiát a mozival. Azóta igazán csak a pandémia szakította félbe a havonta megrendezésre kerülő filmvetítéseket, amely nyaranta, kihasználva a KultPince kertjét és a hangulatos nyárestéket, a KultMozi KertMozi formában működik.
A több mint tíz éve üzemelő KultPince a Monori Pincefalu sokoldalú rendezvényhelyszíne, legyen szó akár magán vagy céges rendezvényekről. Egy igazi vidéki hangulatot árasztó rendezvényhelyszín, nem messze Budapesttől, Pest Megyében, elrejtve a nagyvárosi forgatagtól.
Kaltenecker Andreával beszélgettünk -
Sokoldalú tevékenységének minden mozzanatában hitvallásszerűen törekszik arra a környezetvédelmi célkitűzésre, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjunk magunk után. Mindezzel együtt viszont, már eddigi munkájával, és elért eredményeivel – fiatal kora ellenére is – sikerült jelentős, maradandó „nyomokat” hagynia Monor mindennapjaiban. Különösen a Strázsa-hegy, a Pincefalu életében. Közönségszervező- és közösségteremtő készsége – pl. az ottani KultMozi irányításában – ma is folyamatosan megmutatkozik.
Csodaszép a barackvirágzás, a beporzó rovarok szorgalmasan dolgoznak. Már csak arra van szükségünk, hogy elkerüljük a fagykárokat és jó termésünk lesz.
Forrás:a'Capella Szőlőbirtok FB. oldala
Elindult 2022! Jöhet az elmúlt esztendő számadása, mely az a'Capella Szőlőbirtok életében egy 10 éves korszak lezárásával társul. Tíz év apró morzsa egy stabil alapokon működő szőlő- és borbirtok életében, de nagy idő egy kis családi vállalkozásban. Tíz év telt el azóta, hogy első generációs borászként, kézműves prémium borainkkal és pályázati felhívásunkra érkezett száz feletti pályaműből kiválasztott arculatunkkal a fogyasztóink elé léptünk. Közben család és birtok tekintetében is folyamatos volt a gyarapodás, fejlődés az értékteremtés és tradíció által kijelölt irányvonal mentén.
Megköszönve vendégeinknek a részvételt, egy hangulatos estét tölthettünk együtt. A jó hangulathoz hozzájárult Szurok mester pikáns fűszerezésű tócsni alapú brassói aprópecsenyéje, az a’Capella Szőlőbirtok nagyszerű borai és nem utolsó sorban maga a Toscanában játszódó romantikus film.
a’Capella: Ábrahámhegyre hangszerelve, Viniczai Sándor írása
A Badacsonyi borvidéken 2,5-3 hektár, lássuk be, nem kiemelkedő nagyság, de kiváló lehetőség megmutatni a szőlőt termő területet – szép szóval a terroire-t –, s a borász tudását. Ebben pedig Dunai János nem ismer kompromisszumot. Szorgalmasan tanulja a dűlőket, a fajtákat, a saját ültetvényeit. A szakma nagy öregjei szerint ez soha véget nem érő folyamat. Remélem, ő is generációs kérdést fog belőle csinálni.
Könnyű, friss gyümölcsös vörösbor, ami a színét illeti éppen csak hogy vörös. különleges borkészítési technológiával készül, amely a szénsavas maceráció. A technológia francia eredetű, kultusz kiötlője egy neves borkereskedő volt, aki egymaga építette fel azt a marketing koncepciót, amely végül evvel a technológiával készült borok karrierjét elindította. Franciaországban november harmadik csütörtökén kezdődik az újbor kiszállítása, a bozsolé, tudatosan és jól felépített marketing kommunikáció hatására a fiatalok kedvencévé vált a bor könnyedsége, frissessége okán.
A tavaszi és főleg a májusi változékony, hűvős időjárás hatására egy kissé megkésve, de beindult a növények aktív növekedése a Strázsahegyen is!