Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

RendezvényBlog

Minden ami rendezvény.

     Hégely Péter évzáró beszéde

Monor Hegyessy Lions Club évzáró 2018

Hagyományosan a disznóvágás, disznóölés a vidéki ember számára egész napos munkát jelentett, igaz, hogy ez a munka általában pálinka ivással kezdődött, de ezt követően indult az igazi munka, ami a disznó leszúrásával kezdődött. Ezt a hagyományt követjük és vendégeink önkéntes alapon részt vehetnek a disznó leszúrás eseményétől kezdve a feldolgozáson át az ízesítésben, a hurka kolbász töltésében is.

 

Disznóvágás a KultPincében

 

Csoportos élmény ajándék a KultPincétől

Beszélhetünk kollégákról, baráti társaságról vagy egy osztálytalálkozóról a KultPince élmény és eseménydús programokat kínál amely a közös élményen keresztül tovább erősíti a barátságot, az összetartozást. Ilyenkor a jókedv és a hangulat garantált.
 

élményajándék a Monori CsámBORgó

 Réges-régen az első “bor” valószínűleg véletlenül keletkezett. A közel-keleti nomád népek kecskebőrből készült tömlőben vittek magukkal szőlőlevet, ami valószínűleg erjedni kezdett, és létrejött egy bódító ital, mely köré az évezredek során számos kultusz épült.

A bor létezésére utaló legrégebbi leletek Kr. e. 8000-10.000 körül kerültek elő. A mai Szíria területén már ősi szőlőprést találtak. A borkészítés első képi ábrázolásai Egyiptomból valók, de a Jordán folyó völgyében, Örményországban és Kréta szigetén is találtak ehhez kapcsolódó leleteket.

Bortörténelem

Flóderer Károly

Disznóvágás

Jégvirágos ablakon hajnali fények,
ilyenkor a böllérek izgalomban égnek.
Hatalmas a sertés, csattog a foga,
ettől lett magasabb a gazda hőfoka.

Bátorításképpen lecsúszik pár feles,
következő kérdés: - Hol egy kés, de hegyes?
Maligán a fejben, szúrókés a zsebben,
elindul a böllér, a szeme sem rebben.

Megtorpan egy kissé, jól szemügyre veszi,
majd gondosan a kést az asztalra teszi.
Üveg után nyúl, majd tölt még egy párat,
s bölcsen azt mondja, nőhet még az állat.

Lerúgja a csizmáját, hallod-e, te, Anyjuk,
azt hiszem, a vágást Karácsonyra hagyjuk.
Beledől az ágyba, ez volt minden vágya,
ezt a fontos döntést a sertés sem bánja!

Disznóvágás nnovemberben

Vőlegényt lát iccakáján”

Közismert, hogy András napjához nagyon sok praktika kötődik, ilyen például az András napi gombócfőzés. A gombócokba férfineveket tettek és az elsőnek feljövő gombóc rejtette a várva-várt férfi nevét.

 

Disznóvágás, disznótor

 

Szurok mester ismét alkotott, vendéglátás családias környezetben

Születésnap hidegtál

Isten mondja: Noé, fiam, Noé,

Kóstoljuk meg, hogy az újbor jó-é!

magyar népdal

Csípős reggelek, álmos délutánok, a nap sem erőlteti túl magasra magát, pedig, ha tudná, hogy küszöbön a Monoron hagyománnyá vált Márton-napi Újbor Ünnep! Az idei pedig sokkal, még az eddigieknél is jobban várt: világgá kiáltjuk, mint a gágogó libák Márton püspökké avatásának a hírét, hogy itt vannak és bemutatkoznak a „MONORI” oltalom alatt álló eredetmegjelölésű újborok.

Márton-napi Újbor Ünnep

Kicsi és nagy, öreg és fiatal büszkén vette tudomásul, hogy idén a monori borok az Európai Bizottságtól megkapták az új, védett nevet, az oltalmat. Komoly elismerés és kiváltság ez, hisz a bor helyi, egyedi előállítását, a szőlő feldolgozását és elkészítését, a helyi talajadottságokat ismeri el. A tájékoztatás szerint az ökológiai környezet a termőhely fekvésének, a talaj különleges viszonyának köszönhetően jelentős hatással van az ott termett szőlőből készült borok jellemzőire, amelyek sem a Duna Borrégió szomszédos területein, sem más borvidéken nem reprodukálhatóak. Ez kifejezetten az alacsony savtartalmú, alkoholban gazdag monori bornak íz- és zamatgazdagságában nyilvánul meg, amelyet a helyi talaj adottságaiból következő jellegzetes ásványi anyagoknak köszönhetünk. Jó hely ez a Monor, a bor is mennyire szereti?!

Családias esküvői helyszín Pest megyében

Monori Pincefalu KultPince    

Enikő és István esküvője a KultPincében

Enikő és István esküvője a KultPincében