Disznóvágás András-nap tájékán

Disznóvágás András-nap tájékán

Hagyományosan a disznóvágás, disznóölés a vidéki ember számára egész napos munkát jelentett, igaz, hogy ez a munka általában pálinka ivással kezdődött, de ezt követően indult az igazi munka, ami a disznó leszúrásával kezdődött. Ezt a hagyományt követjük és vendégeink önkéntes alapon részt vehetnek a disznó leszúrás eseményétől kezdve a feldolgozáson át az ízesítésben, a hurka kolbász töltésében is.

 

Régi időkben a vidéki ember, a családok életében komoly esemény volt a disznóvágás, hiszen az eseményre komolyan fel kellett készülni. A felkészülés a szükséges eszközök előkészítésével, az elmaradhatatlan fűszerek beszerzésével, a vöröshagyma, a fokhagyma megpucolásával indult. Amennyiben a családban nem volt olyan férfiember aki kellően hozzáértő volt, úgy böllért hívtak.

 

A disznóölő csapat

 

Ma már  nagy részben, legalább is a környékünkön, baráti társaságok, kollégák állnak össze, hogy felidézhessék a régi idők hangulatát. Itt már van aki csak szemlélődik, de sokan részt vállalnak a munkálatokban, kezdve a disznó leszúrásától, a vér felfogásáig, Ezt követően a jön a pörzsölés és a disznó mosdatása, letisztítása, amely munkálatokban mindég akad vállalkozó kedvű vendég. A disznó felbontását már szakember végzi, de amikor már asztalon van a felbontott és részben feldarabolt disznó, már jóval több vállalkozó akad, hogy részt vegyen a munkában. Természetesen közben lehet fűszeres forralt bort iszogatni és a konyhában már készül a reggeli, ami nem lehet más mint a hagymás sült vér. Napközben, a munka mellett sem  kell éhezni, Szurok Gábor séfünk gondoskodik a finom friss harapnivalóról. Amennyiben van igény akkor levezetésként borkóstolóval színesítjük programot, amelyben pincetúra is helyt kap.

 

hagymás sült vér

 

Az egész napos munka és iszogatást követően késő délután jön a nap fénypontja a disznótor. Ekkor kerül az asztalra az egyezség szerinti menüsor, az orja leves, a frissen elkészült rizses és zsömlés-véres hurka, sült húsok......A további események már társaságfüggőek,sok esetben ilyenkor tetőzik a hangulat és zeneszó kíséretében indult a nótázás...

 

kolbász töltése