Disznótoros ételek, a májas hurka készítése, recept

Gyártó cikkszám: mh-01
Elérhetőség: Információ

Májas hurka készítés lépései

Vidéki és egy kissé idősebb embereknek közvetlen gyerekkori élményként megtapasztalt esemény a falusi disznóvágás, az azzal való foglalatosság. Még emlékeinkben él, hogy nem mindenkire lehetett rábízni a május hurka készítéséhez szükséges rizs abalében történő főzését, mivel fontos, hogy rizs pörgős, és ne mászkos legyen. A rizs állaga természetesen mindig viccelődés tárgya is volt, ugratva a főzőmestert,

 

Disznóvágás, az abálás lezdete, disznótor, disznótoros ételek, abálás, pincefalu, KultPince Disznóvágás, abálás, disznótor, disznótoros ételek, pincefalu, KultPince

Kívánságlistára teszem
0 Ft (0 Ft + ÁFA)
Disznótoros ételek, a májas hurka készítése, recept
0 Ft (0 Ft + ÁFA)

Leírás és Paraméterek

A disznó szétbontását követően a kisebb húsrészeket lebőrözik, általában a töpörtyűnek szánt szalonnáról a bőrt eltávolítják és ezeket megabálják, az abalébe kerülnek még a belsőségek ( máj, szív, tüdő lép…), kisebb húsdarabok, a nyers szalonna egy része is ide kerül. Az abalébe kerül a fej a tokaszalonna is. A magas hőmérsékleten puhára főzött alapanyagokból készül a disznótoros májas hurka, a zsemlés véres hurka, a  disznósajt, fokhagymás, paprikás abált szalonna.

Disznótoros májas hurka bekeverése

A melegen tartott pörgős rizst a disznóvágáskor használ faragott fateknőbe öntjük, ezt követően kerülnek az abalében megfőzőtt és durvára darált, valamennyi disznófej abált részei, sertésmáj, sertésszív, némi lapockahús, a darált vöröshagyma, őrölt bors, , némi pirospaprika, majoránna, só. Gyakorlott böllér a mennyiségeket már érzésből tudja, de keverés közben még bármely fűszert lehet pótolni amennyiben szükséges.

 

Disznóvágás, abált hurka alapanyag, disznótor, falusi disznóvágás, disznótoros ételek

 

 

Aki már volt falusi disznóvágáson az tudja, hogy a májas hurka bekeverését kézzel kell végezni, hogy a rizsszemek egészben maradjanak, és azt is tudja, hogy a forró alapanyag miatt ez bizony nem könnyű feladat.  Éppen ezért általában legalább két ember végzi a keverést, az egyik végéből a másikba keverve az hurka alapanyagát. Menetközben kóstolások zajlanak, hogy elég sós e, milyen fűszert kell még pótolni, na itt van első vita ideje, mert ízlések között különbségek vannak, itt jön a családfő vagy a böllér, aki véget vet a vitának.

A kész májas hurka alapanyagot több részletben töltőgépbe töltjük és vékony és fodros töltjük ízlés és lehetőségek szerint. Megint csak a falusi disznóvágásokra gondolva a májas hurkát mindig töltöttek fodros bélbe is, amelynek végeit hurkapálcikával zárták le, ennek oka pedig az volt és ma is az, hogy a vastagbélbe töltött hurka ropogósra sütve igazán finom csemegének számít. A fodros bélbe való hurkatöltés egy ki odafigyelést is igényel, ahhoz, hogy a töltelék mindenhol egyenletes legyen, lassú töltés mellet a vastagbelet folyamatosan oldal irányokban mozgatni kell.

A disznótoros májas hurka készítésének utolsó lépése, az elkészített hurkát merítő fémkosárba tesszük és így merítjük az abalébe, ahol lassú tűzön 15 percig főzzük. A megfőtt hurkát hidegre tesszük, hagyjuk kihűlni. Mivel disznótoron vagyunk a hurka egy része a disznótoros asztalra kerül ropogósra sütve.

Disznótoros ételek, a májas hurka készítése, recept, galéria >>

Csak egy lehetséges májas hurka recept, példa a hozzávalók kiválasztására és mennyiségekre

 • Rizs 1 kg
 • Sertésmály 1 kg
 • Sertésszív 70 dkg
 • Seréslapocka 1 kg
 • Fél disznófej 2 db
 • Vöröshagyma 4 fej darálva
 • Só 10 dkg
 • Őrölt bors 2 dkg
 • Pirospaprika 1 evőkanál
 • Majoránna 12 g
 • Sertésbél

Disznótor, disznótoros ebéd

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!

Facebook kommentek