Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Ábrahámhegyi ZEUS, azaz a hazai keresztezésű szőlőfajta

A Badacsony névre keresztelt sorozat egyik jellegzetes fajtája, melyet 1951-ben Pécsett Király Ferenc nemesített az ezerjó és bouvier keresztezésével. Allami elismerésére csak 1994-ben került sor. Hivatalos elfogadásért, életben tartásáért, egyedülálló értékeinek megőrzéséért és kiemeléséért Szeremley Huba tett jelentős lépéseket.

 

Zeus hazai keresztezésű szőlőfajta Zeus hazai keresztezésű szőlőfajta

Munkája eredményeként Badacsonyban és környékén találkozhatunk a fajtával, késői szüretből származó, rendkívüli minőséget képviselő, zamatos és élénk savú borok formájában. A pincészetnek köszönhetően jutott el a Zeus híre a nemzetközi borvilágba is, a fajta a nem Tokaj-Hegyaljáról származó magyar édes borok közül a legkiválóbb tételeket adja.
Késői érésű (október közepe-vége), bőtermő, hajlamos a rothadásra. Fekvés és talaj iránt kimondottan igényes, szárazságtűrő, viszonylag fagyérzékeny, zöldmunka igénye közepes. Tőkéje középerős növekedésű, levele szív alakú, középnagy, kiterített, fűzöld. Fürtje vállas, tömött, rövid, széles, középnagy. Bogyója kicsi, zöld, gömbölyű, sokmagvú, alig hamvas, húsa puha, leves, olvadó.
Bora - késői szüretben - rendkívül zamatgazdag, friss, markáns savakkal, Badacsonyban  a termőhelyre jellemző ásványossággal és nagy extrakt-tartalommal. Lassan fejlődik, hosszan érlelhető. Élénk savai kiválóan kísérik a gyümölcsös desszerteket, a libamáj és a kéksajtok nemes társa, de önmagában is méltóságteljes. Forrás: borászportal.hu

 

Fabric-Csokoládénet Viento Nr. 1.( csokilabor.hu)

A csokival kapcsolatos ízélményeinket tovább fokozhatjuk, ha egy korty extraktban gazdag fehérborral párosítjuk, Ezt megtehetjük csokikóstolóink során az A'Capella Szőlőbirtok  Badacsonyi ZEUS virágos, fűszeres borával kortyolgatva egy csepp nyugalom talál ránk. Márcsak a békés pillanatokért is érdemes elidőzni a kettejük társaságában!