Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Írások, történetek

    

írások, történetek

a’Capella: Ábrahámhegyre hangszerelve, Viniczai Sándor írása

A Badacsonyi borvidéken 2,5-3 hektár, lássuk be, nem kiemelkedő nagyság, de kiváló lehetőség megmutatni a szőlőt termő területet – szép szóval a terroire-t –, s a borász tudását. Ebben pedig Dunai János nem ismer kompromisszumot. Szorgalmasan tanulja a dűlőket, a fajtákat, a saját ültetvényeit. A szakma nagy öregjei szerint ez soha véget nem érő folyamat. Remélem, ő is generációs kérdést fog belőle csinálni.

 

Dunai János a'Capella Szőlőbirtok

Ezt a 4 dolgot soha ne kövesd el a borok ellen!

A klímaváltozás sajnos igazán nagy fenyegetést jelent a borra: az előrejelzések szerint 2100-ra már 20 százalékkal kevesebb bortermelő vidék lehet a világon, ha a melegedés üteme nem lassul. Még egy ok arra, hogy jobban megbecsüljük az otthoni palackokat.

Borból az olaszok évente átlagosan 44 litert isznak meg fejenként, a franciák 50 litert, a portugálok 62-t. Náluk is jobban teljesít a Vatikán, ahol a miseborok a legjobb tempóban fogynak: egy néhány éves adat szerint az egy főre eső vatikáni borfogyasztás 76 liter/év.