Többé nem kunságiak, hanem monoriak lesznek a monori borok

Többé nem kunságiak, hanem monoriak lesznek a monori borok

 


Az Európai Bizottság oltalom alatt álló eredetmegjelölést hagyott jóvá a monori régióban termelt borokra. A jóváhagyás a Monor, vagy Monori név alatt termelt fehér-, vörös- és rozéborokra, és az azokból készült küvékre vonatkozik. Köszönjük, Brüsszel!

A monori szőlők termőterülete a Gödöllő-Monori-dombság nagytájon, a Cserhát hegység délnyugati szegélyén elhelyezkedő dombvonulaton, átlagosan 200 méter tengerszint feletti magasságban fekszik. Az alábbi térképen a legismertebb monori termőhelyet, a Strázsahegyet mutatja a Szuperfarm: 
 
A tájékoztatás szerint az ökológiai környezet a termőhely fekvésének, a talaj különleges viszonyának köszönhetően jelentős hatással van az ott termett szőlőből készült borok jellemzőire, amelyek sem a Duna Borrégió szomszédos területein, sem más borvidéken nem reprodukálhatók.
 
 
Ez a tipikusság, vagyis a borok monoriassága elsősorban a íz- és zamatgazdag, alacsony savtartalmú, alkoholban gazdag borokban nyilvánul meg. Jó tüzesek tehát. 
 
Tartalomhoz tartozó címkék: Monor OEM bor monori bor