Falusi disznóvágás, kolbásztöltés és a receptje

Falusi disznóvágás, kolbásztöltés és a receptje

Falusi disznóvágás vendégek nélkül disznótoros ételkiszállítással

Disznótoros kolbásztöltés lépései és a receptje

 

Disznóvágás, kolbásztöltés és a receptje 

Házi disznótoros kolbász recept, ahogy a KultPincében készítjük

8 kg sertéshús

2 kg toka, vagy hasaalja szalonna

20 dkg. só

15 dkg fokhagyma

3 dkg köménymag

2 dkg őrölt bors

5 dkg. erős paprika

20 dkg édes paprika

Amennyiben van mód mérlegen pontosan kimérni a hozzávalókat, akkor  a felkockázott húshoz hozzá tehetjük az összes főszert, jól összekeverjük, majd a befűszerezett húst ledaráljuk. Ezzel az eljárással biztosítjuk a fűszerek egyenletes eloszlását. A ledarált szalonnát utólag tegyük a húshoz és így keverjük össze, ezzel a módszerrel a felkarikázott kolbászban viszonylag fehéren látható lesz a kövérja is.

 

Ha már kész a disznótoros kolbász füstöljük fel házilag

A füstölés szárítás és a sózás mellett a húsok tartósításának ősi módja. Régebben minden falusi portán volt füstölő, vagy a szabad kéménybe függesztették be a húsárút és ott a főzés közben keletkezett füst végezte a tartósítást. A füstölés hatására a kolbász nedvességtartalma folyamatosan csökken, felülete kiszikkad és létrejön a tartósítás. A füstöt általában faapríték, faforgács lassú égetésével hozzuk létre, erre a bükkfa, tölgyfa, gyümölcsfa, akácfa forgácsát használhatjuk, ezek a fafajták alkalmasak többek között a a kolbász füstölésére is. A füstölés előtt minimum egy napig, levegőjárta helyen hagyjuk szikkadni a kolbászt.

 

hidegfustolok

 

A jó minőségű füstöléshez alacsony hőmérsékletű, úgynevezett 12-20 C-os hidegfüstöt alkalmazzunk, amelyet füstgenerátorral is előállíthatunk, ahol a ventilátor keltette huzat viszi és hűti le a füstöt. Az épített füstölők esetében a füst forrásának a távolsága és a füst által megtett út hűti  le a füstöt a kívánt értékre. A kolbász füstölése hidegfüsttel egy napig is eltarthat, de nagyon ügyelni kell, hogy ne legyen túlfüstölve, mert ilyenkor az íze kesernyés lesz. A jó és elegendő füstölés színe a pirosas barnás szín, a füstölés során a füst illóanyaga beivódik a kolbászba és ezáltal kialakul a füstölt kolbász jellegzetes színe, létrejön a tartósítás. 

Füstgenerátor elvi rajz, hidegfüstöléshez

Füstgenerátor hidegfüst készítéshez, elvi rajz!

 

A kész füstölt kolbászt levegőjárta helyen kampóra, rúdra akasztva függesszük fel és hagyni kell, hogy megfelelően kiszáradjon, időszak tekintetében novembertől februárig  terjedőt tekinthetjük megfelelőnek, Természetesen a kolbász száradási folyamatát, állagát tapintással, de főleg ízleléssel kell és lehet ellenőrizni.

Kolbász bekevetés, készítés képei, galéria >>